Istoric

Comuna Vurpăr Biserica Fortificată sec.XIII

Comuna Vurpăr Biserica Fortificată sec.XIII

Pentru a intelege mai bine istoria comunitatii trebuie precizat ca valea Hartibaciului a fost locuita dupa cum au dovedit cercetarile arheologice sistematice sau descoperirile aleatoare – inca din perioada neoliticului.

Prima atestare documentara a localitatii a fost in anul 1296 sub denumirea “Villa Heoholm” cand locuitorii comunei au cumparat de la nobilii din Calvasar (“Kaltwasser”  un deal Stieberg pentru construirea unuei cetati Radeberg). De mentionat ca pe deal se mai vad si astazi urmele unor valuri de pamant. Sapaturile arheologice au scos la iveala mai multe monede care dateaza Cetatea de la Vurpar, pe la mijlocul secolului al XIII-lea. Cele mai vechi documente dateaza din perioada lui Stefan al V-lea (1270-1272).

Resurse istorice si culturale

Satul este leaganul unde poporul roman si-a gasit climatul si adapostul. Aici, el a produs bunuri materiale si tot aici el a creat o productie bazata pe traditiile populare, o opera culturala valoroasa. Satul, ca asezare social-economica, adaposteste taranimea, cu cea mai indelungata existenta sociala, de varsat milenara.

Portul national al locuitorilor comunei, bazat pe contrastul alb-negru, da o nota de sobrietate, iar cusaturile ornamentale dovedesc un grad inalt in arta confectionarii. Aceste costume erau lucrate de femeile si fetele satului, de obicei in timpul iernii, anotimp in care muncile campului sunt mai putine.