Religie

Biserica Evanghelică - sec.XIII - Comuna Vurpăr, județul Sibiu

Biserica Evanghelică - sec.XIII - Comuna Vurpăr, județul Sibiu

Biserica evanghelica C.A. din Vurpar este una dintre cele mai vechi biserici romanice din tara, datand de la sfarsitul secolului al XII-lea. Bazilica si-a pastrat cele trei nave romanice si corul, dar absida a fost inlocuita cu un altar poligonal in secolul al XV-lea, iar in anul 1750 a fost construit turnul din partea de vest. Luneta portalului de nord este decorate cu un relief reprezentand Pomul Vietii, incadrat de doua feline, cea din stanga cu coada de peste. Din vechea fortificatie se mai pastreaza doar un bastion pe latura de nord, precum si unele portiuni ale incintei de aparare.

Biserica Ortodoxă - Comuna Vurpăr, județul Sibiu

Biserica Ortodoxă - Comuna Vurpăr, județul Sibiu

Biserica ortodoxa cu Hramul “Sf. Nicolae” a fost construita in cimitirul parochial, din piatra si caramida, in anul 1828, cu contributia credinciosilor din parohie. In anul 1887 se darama turnul si abia dupa 14 ani, se ridica un altul din piatra si caramida, acoperit cu tabla.

Lucrarea a fost executata sub pastorirea preotului prin grija Consiliului parohial si prin contributia materiala a credinciosilor. In forma de corabie, fara picture in interior, mesterul constructor nu se cunoaste. Intre ani 1963-1968 se fac lucrari de restaurare, in intregime, inclusive turnul bisericii.

Biserica “Sf. Nicolae” 1988 pictata 1989 de M. Gogea, preot Marin Eugen.